Appe on jämtlannin pystykorva uros, jonka isä oli Pomo ja Äiti Lily . Appe on 62-63cm korkea ja painaa noin 27-30kg. Appe on syntynyt 10.10.2006. Appe tuli mulle 6viikon ikäsenä. Näyttelyssä ei ole vielä käytetty, mutta tarkotus olisi. Appe on vilkas ja erittäin utelias koira. Vielä vähän höntti ja lapsenmielinen. Appe metsästää Kiukaan alueilla. Lonkkia ei ole kuvattu, mutta siru on.

Kuva:Jamthund.jpg

Jämtlanninpystykorva on suurikokoinen harmaa pystykorva. Säkäkorkeus on uroksilla 57 – 65 cm ja nartuilla 52 – 60 cm. Turkin väri vaihtelee tummanharmaasta vaaleanharmaaseen. Kuonossa, poskissa ja kurkussa sekä vartalon alaosissa sillä on lisäksi kermanväriä. Jämtlanninpystykorvan turkki on kaksinkertainen. Korvat ovat teräväkärkiset ja ylöskiinnittynet. Jämtlanninpystykorva liikkuu voimakkaasti ravaten. Rotumääritelmä on tarkastettu 1953: Jämpti on suuri pystykorva, jolla pystyt, teräväkärkiset korvat sekä selän ylle kiertyvä, ei liian tiukasti kippurainen häntä. Rakenne voimakas, tiivis mutta joustava, kuiva ja ryhdikäs.

Nimensä mukaisesti jämtlanninpystykorva on kotoisin Jämtlannista Ruotsista. Rotu hyväksyttiin vuonna 1946. Aikaisemmin se kuului samaan rotuun harmaanorjanhirvikoiran kanssa. Suomeen ensimmäiset jämtit tulivat Ruotsin Punaisenristin avustuksen vetokoirina sotien aikaan. Kuten harmaanorjankoiranhirvikoira on jämtlanninpystykorvakin on lähtöisin ikivanhoista skandinaavisista pystykorvista, ja se oli eräs tyyppimuunnos monien pystykorvien joukossa, kun yhtenäistä Skandinavian hirvikoirarotua ryhdyttiin luomaan. Yhden koiratyypin valinnan jälkeen muiden tyyppien kasvatus jäi vähäiseksi, ja ne rupesivat vähitellen häviämään. Kuitenkin Härjedalenissa ja Jämtlannissa suosittiin jatkuvasti hyväksi käyttökoiraksi tunnettua, vanhan taalainmaankoiran tyyppistä suurta ja voimakasrakenteista pystykorvaa. Kun tyyppi epävirallisuudestaan huolimatta pysyi sitkeästi suosiossa, ryhdyttiin toimintaan sen saamiseksi vahvistetuksi omaksi rodukseen. Monien vaiheiden jälkeen tämä tapahtuikin

Luonteeltaan jämtlanninpystykorva on rohkea, tarmokas ja itsepäinen jos sille päälle sattuu, mutta kuitenkin rauhallinen. Metsästysvietti on erittäin voimakas.

Jämtlanninpystykorva sopii erinomaisesti hirvenmetsästykseen, mutta sitä on käytetty myös suurpetojen sekä metsäkanalintujen metsästykseen. Jämtlanninpystykorva on kestävä ja voimakas koira ja sopii siksi hyvin hirvenmetsästykseen. Jämtlanninpystykorva kuuluu ns. pysäyttäviin metsästyskoiriin. Koira hakee hirven maastosta ja antaa metsästäjälle ilmoitushaukun. Tämän jälkeen koira pitää haukulla hirven paikallaan odottaen metsästäjän saapumista. Mikäli hirvi pakenee, koira seuraa sitä ja pysäyttää sen uudestaan haukulla ilmoittaen. Metsästyksessä voidaan käyttää apuna tutkapantaa, GPS-paikanninta koiran paikantamiseen sekä GSM-puhelinta haukun kuuntelemiseen.

Koirien metsästysominaisuuksia arvioidaan hirvenhaukkukokeissa. Jämtlanninpystykorva voi saavuttaa tässä lajissa käyttövalion arvon.

Emmi Loukkuneva, narttu, syntynyt 20.8.2002. Emmin omistaa Kivilompolo Markku. Emmi on noin 58-60cm korkea ja painaa 27-35kg. Emmi on hyvä löytämään hirvet niin ilmavainulla kun jäljistäkin. Emmiä ei ole käytetty näyttelyissä. Emmile on ammuttu kyllä hirviä. Emmi on mukava koira, ja kun pääsee metsään niin ei tule heti pois. Emmi on periksiantamaton ja voi olla metsässä useita vuorokausia. Emmi metsästää Kiukaan alueilla. Lonkkia ei ole kuvattu. Emmi oli jo pentuna jääräpää.

 

J_A_G

J_A_G

Siinä on Appe noin 6 viikkosena.

Valkoinen ruotsinhirvikoira

Valkoinen ruotsinhirvikoira on ruotsalainen metsästyskoirarotu. Rodun synnystä on olemassa kaksi teoriaa. Virallisen teorian mukaan se on jämtlanninpystykorvan mutaatio, toisen teorian mukaan taas väri on peräisin valkoisesta laikasta, joka periytti värin jälkeläisilleen.

Rotu on ollut Ruotsissa hyväksytty vasta vuodesta 1993. Se on kuitenkin Ruotsissa hyvin yleinen metsästyskoirarotu. Suomessa koiria on vasta vähän toistasataa. Ensimmäinen pentue syntyi Suomessa 2000.

Koira on luonteeltaan ystävällinen ja pyrkii miellyttämään omistajaansa. Kotona se ilmoittaa vieraiden tulon ja on erinomainen seurakoirana.

Kuva:Bilde 016.jpg

1365614.jpg

Appe ja mie 2008.

1365612.jpg

Hampaat tarkistetaan, että onko puhtaat.

1365609.jpg

Pikkunen Appe?

1365626.jpg

Apina syömässä.